Sam Altman a fost demis din functia de CEO al OpenAI

Comments · 259 Views

Într-o mișcare bruscă, Altman pleacă după ce consiliul de administrație al companiei a stabilit că „nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale”. Președintele și cofondatorul Greg Brockman a demisionat și el.

Sam Altman a fost concediat din funcția de CEO al OpenAI, a anunțat compania vineri.

"Domnul. Plecarea lui Altman urmează un proces deliberativ de revizuire de către consiliu, care a concluzionat că nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale cu consiliul de administrație, împiedicând capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”, a spus compania în postarea pe blog. „Consiliul nu mai are încredere în capacitatea sa de a continua să conducă OpenAI.”

Directorul de tehnologie Mira Murati va fi CEO interimar, cu efect imediat. Compania va efectua o căutare a unui succesor permanent al CEO-ului. Când a fost contactat de The Verge, departamentul de comunicații al OpenAI a refuzat să comenteze dincolo de postarea de pe blog. Angajații de la OpenAI au aflat despre știrea când a fost anunțată public, potrivit mai multor surse.

„Mi-a plăcut timpul petrecut la OpenAI”, a spus Altman într-o postare pe X (fostul Twitter). „A fost transformator pentru mine personal și, sper, puțin pentru lume.” Într-o postare ulterioară, el a descris experiența concedierii sale ca „un fel ca și cum să-ți citești propriul elogiu când ești încă în viață”.

Anunțul OpenAI a mai spus că cofondatorul și președintele Greg Brockman va demisiona din funcția de președinte al consiliului de administrație, dar va rămâne la companie. La câteva ore după ce a fost publicat, Brockman a postat pe X că a renunțat „pe baza știrilor de astăzi”.

Mai târziu, într-o altă postare pe X, Brockman a spus că el și Altman au fost amândoi notificați cu privire la eliminarea lor din consiliu de vineri de către co-fondatorul OpenAI și om de știință șef Ilya Sutskever, care este și membru al consiliului. „Sam și cu mine suntem șocați și întristați de ceea ce a făcut consiliul astăzi”, a scris Brockman.

Aceasta este o întorsătură extrem de bruscă a evenimentelor. Altman a fost fața OpenAI, care a dat startul actualei curse înarmării AI cu lansarea extrem de populară de anul trecut a ChatGPT. Chiar săptămâna trecută, Altman a condus prezentarea la prima conferință DevDay a companiei, unde a anunțat o suită de noi actualizări majore pentru a concura cu alte companii mari de tehnologie precum Microsoft și Google. Mai recent, Altman a vorbit la conferința de cooperare economică Asia-Pacific de joi.

Microsoft, care a investit miliarde în OpenAI, spune The Verge că va continua să colaboreze cu compania. „Avem un parteneriat pe termen lung cu OpenAI, iar Microsoft rămâne angajat în Mira și echipa lor, în timp ce aducem această nouă eră a AI clienților noștri”, potrivit unei declarații trimise de purtătorul de cuvânt al Microsoft, Frank Shaw. CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a făcut o declarație similară despre X.

Altman ar fi discutat cu Jony Ive, fostul director de design al Apple, despre realizarea „iPhone-ului de inteligență artificială”, deși Altman a minimizat aceste zvonuri la o conferință recentă din Wall Street Journal. El este, de asemenea, cel mai mare acționar al Humane, care tocmai a lansat comenzi pentru Humane AI Pin.

Altman este un co-fondator al OpenAI și a fost inițial co-președinte al companiei alături de Elon Musk. Musk a plecat în 2018 pentru a evita un conflict de interese cu Tesla. De atunci și-a fondat propria companie AI, xAI.

Spre deosebire de consiliile tradiționale ale companiilor private, consiliul de administrație al OpenAI este format în mare parte din persoane din afară. După plecările lui Altman și Brockman, membrii consiliului de administrație rămași sunt știința șef al companiei, Ilya Sutskever, CEO-ul Quora Adam D'Angelo, Tasha McCauley, fostul CEO al GeoSim Systems și Helen Toner, directorul de strategie la Centrul pentru Securitate și Securitate din Georgetown. Tehnologie emergentă.

Comments